Fortna – odneste si ticho kláštera a modlitby domů

Bosí karmelitáni v Praze mají dlouhodobě snahu, aby jejich kostel, do kterého díky sošce Pražského Jezulátka putují poutníci z celého světa, byl taky místem mnoha setkání nad otázkami víry pro nás samotné Čechy. Proto zde pořádají mnohé aktivity, kterých se můžete účastnit osobně nebo si je poslechnout kdykoliv online.

Petr Glogar, karmelitánský kněz, vysvětluje: „Ptáme se, jak smysluplně nabídnout dnešnímu člověku duchovní rozměr. Posláním našeho řádu je spojovat kontemplativní život s konkrétní akcí a prací s lidmi, a to vyžaduje ptát se stále nově, co je třeba udělat.“

 

Fortna

V březnu 2020 bosí karmelitáni otevřeli široké veřejnosti klášter na Hradčanech s názvem Fortna. Zde od roku 1792 do počátku roku 2020 žily kontemplativní sestry bosé karmelitky. Sestry dlouho hledaly pro svou komunitu vhodnější lokalitu. V roce 2016 našly pozemek v Drastech u Prahy, kde se rozhodly vybudovat nový klášter.  

V klášteře na Hradčanech nově najdete duchovní a vzdělávací programy, ale i možnost jen tak pobýt na místě, kde se po staletí protínala horizontála hmoty s vertikálou ducha.

„Místo jsme nazvali Fortna – chceme, aby byl otevřenou branou a veřejným prostorem, kam může kdokoli přijít. Navážeme tu na dlouhodobou práci s manželskými páry a rodinami a s mužskou spiritualitou a doplníme ji o další aktivity pro širokou veřejnost. V centru pozornosti bude stát člověk se vším, co utváří jeho život.“ pokračuje Petr Glogar. Fortna nabídne program v podobě přednášek, diskuzních večerů, meditačních setkání a vzdělávacích kurzů, ale také prostor ticha a příležitost pro individuální zastavení se během běžného dne.

Pojďme se Fortnou projít

 

Odkazy:

http://www.fortna.eu/

https://www.facebook.com/fortnahradcany/

 

U ambonu

Když jsme se ocitli v první vlně omezení v době koronaviru, jejíž součástí byla i fyzická nemožnost účasti na bohoslužbách, najednou jsme zůstali doma odkázaní na online prostor. Tehdy se ukázalo, kdo všechno se již dlouhodobě v tomto prostoru pohybuje a nabízí pohledy na víru z různých úhlů. Tehdy přišlo velmi vhod rozšíření kázání různých kněží na každý den.

Po skončení karanténních omezení najdete U ambonu v pondělí a pátek vždy nové slovo na neděli a na týden.

Odkazy:

http://uambonu.fortna.eu/