Kurz Beta

Proběhl u vás Kurz Alfa a přemýšlíte o tom, jak něj navázat? Nabízí se prohloubení témat křesťanství pomocí Kurzu Beta. Na webu o. Vojtěcha Kodeta najdete jím zpracovaná témata, které stačí použít stejnou formou, jako u Kurzu Alfa.

 

 

Dnešní člověk a křesťanství

Je nebo není křesťanství určené pro moderního člověka? Proč bychom se dnes měli zabývat něčím, co se stalo před dvěma tisíci lety, tak daleko od nás? Může vůbec ještě Bůh něco říci nebo přinést dnešnímu člověku?

 

Kdo je to Bůh?

Každá naše představa Boha je ovlivněna naší osobní zkušeností, tím, co jsme prožili, slyšeli, četli – ale je dobře nemít hotovou odpověď na otázku, kdo je Bůh, protože k poznání Boha docházíme všichni postupně a celý život.

 

Co je Boží vůle?

Jak souvisí Bůh s realitou mého života a co vlastně chce? Jestli Bůh se mnou má svůj plán, jak poznám, co po mě On chce? Tyto otázky si člověk určitě začne klást, když vezme Boha ve svém životě jen trochu vážněji a když začne přemýšlet o smyslu a cíli života.

 

Láska

Láska – pojem používaný velice hojně nejen v křesťanství, ale v celém našem okolním světe. Mezi lidmi ve světě je láska vnímána především jako můj osobní prožitek štěstí v blízkosti někoho druhého, kdo uspokojuje mé potřeby.

 

Proč církev a křest?

Když člověk uvěří, proč k tomu potřebuje církev? A proč, když věří, má být taky pokřtěn? Opravdu to tak chce Bůh, nebo si to vymysleli lidé? Co je to vlastně církev a k čemu je dobrá?

 

Proč Bůh připouští utrpení?

A může Bůh v utrpení pomoci? A bylo opravdu nutné, aby i Boží Syn tolik trpěl? Jako křesťané hlásáme, že Bůh je láska, je dobrý, něžný, jde mu o člověka – jak to tedy jde dohromady s utrpením?

 

Zlo v nás

Každý člověk, který je trošku soudný, ví, že ne všechno v životě se mu povedlo, že jsou věci, které mu prostě nejdou. Moje zlé myšlenky, slova, která zraňují, jednání, kterým ubližuji – co s tím? Může mě Bůh vůbec mít takového rád?

 

Smrt a věčný život

Co je to smrt? Je to opravdu konec? Skutečně existuje něco po smrti nebo je to jenom útěcha?

 

Zdroj: https://vojtechkodet.cz/prednasky-a-kazani/videa/kurz-beta